<body>
woensdag 25 maart 2009

Netwerken: de sleutel voor interne kennisdeling

Stoelen in een halve maan. Hee Pieter van Knippenberg zit in het midden. Mooie man die ik heb leren kennen in het netwerk kenniskring ondernemerschap in het onderwijs in Brabant. Hij is ook critical friend van www.mboco.nl

Een oefening waardoor we elkaar beter leren kennen.
Voorwerpen uitwisselen, leren we elkaar kennen? Nee dat niet, maar leuk is het wel. En het geeft energie.

Een goede verdeling tussen de dames. Iemand voor het verhaal en iemand voor de luchtigheid.

Zijn er leernetwerken bij de deelnemers? Ja soms wel, maar soms zijn de schuttingen wel hoog. Gelukkig wet ROC Midden-Nederland hoe je leernetwerken kan inrichten.
Dit alles vanuit de visie: leren beweegt ons.
Dit gaat terug tot Aristoteles. Mensen verlangen naar kennis. Dat geldt dus voor alle mensen in ons onderwijs. Leer in je eigen werkomgeving en deel je kennis. Het is makkelijk zo krijg je een leernetwerk.

Netwerken is een natuurlijke activiteit, mensen willen graag ergens bij horen. ROC MN structureert netwerken. Ze doen dat bewust: sectoroverstijgend, thematisch, faciliteren van moderatoren en ondersteund door professionals.
Moderatoren zijn de trekkers en worden gevraagd. Deelnemers haken vrijwillig aan.
Een leernetwerk kenmerkt zich door: openheid, urgentie en passie, waardering voor elkaar. Het is een vrijplaats er wordt niet op resultaten gestuurd.

Het is een mooi initiatief, het gaat om wie deelt mijn passie?
Een moderator geeft de structuur, maar daagt mensen ook uit om mensen actief inbreng te hebben. Het mag geen traditionele vergadering zijn.
Netwerkleden benutten de ruimte om van elkaar te leren en om samen plannen te maken. Dus dan heeft het draagvlak.

Wat mensen in de groep zijn bang dat netwerken het beleid gaat ondermijnen. Wordt het een mopperclub? Het valt mij op dat mensen bang lijken voor een netwerk. Ze zullen het wel niet met me eens zijn, maar als je netwerken faciliteert dan mag je uitgaan van de professionaliteit van de deelnemers. Noem me naief, maar dat is de essentie van een succesvol netwerk: vertrouwen!

De opbrengst voor managers is nog onduidelijk. West-Brabant brengt in dat managers aan het begin van het traject het doel van het netwerk bekrachtigen. Ze krijgen daar twee jaar de ruimte voor om te kijken wat het vrije denken oplevert. Dan heb je vertrouwen vooraf gecreƫerd en hebben mensen toch vrijheid. Mooi om het zo te doen.

Een reactie posten

<< Startpagina


vraag info over deze reis
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called Netwerken. Make your own badge here.