<body>
zaterdag 14 februari 2009

Marc Veldhoven, voorzitter CVB ROC De Leijgraaf

Titel presentatie:
Authentiek leiderschap: the nature of leadership

1. Hoe bent u in het onderwijs terecht gekomen?

Ik ben bioloog van huis uit, maar ik voelde al snel dat onderwijs mij heel erg trok. Wetenschappelijk onderzoek sprak me niet aan. In mijn vierde studiejaar Biologie heb ik Onderwijskunde als bijvak gekozen en dat heeft me onmiddellijk gegrepen. Ik ben daar heel idealistisch in gegaan, met het idee “het moet beter kunnen”. Ik heb ook altijd al iets met jonge mensen gehad. Later heb ik nog een studie Economie gedaan. Overigens was ik vroeger zelf géén aardige leerling. Het onderwijs van toen wist me niet te boeien. Een leerkracht moet niet alleen zenden, maar hij moet leren tot stand brengen.

Ik ben 15 jaar docent geweest op verschillende scholen en in diverse vakken. Mijn ervaring is dat leraar een prachtig vak is. Je gaat om met jonge mensen en hun leefwereld en je stoomt ze klaar voor de maatschappij. Maar op gegeven moment realiseer je je dat er op een ander niveau meer te bereiken is. Via een aantal tussenstappen ben ik sinds 2001 voorzitter van het CvB van ROC De Leijgraaf. In het onderwijs duurt het langer om veranderingen tot stand te brengen dan in het bedrijfsleven. Resultaten zijn vaak pas na 7 jaar meetbaar op de werkvloer. In het bedrijfsleven wordt vaak na 4 jaar van baan of functie gewisseld. Ik voel het als een verplichting om langer te blijven omdat ik een verandering in gang heb gezet en mensen hierin geïnvesteerd hebben.

2. Wat is het verhaal achter de presentatie?

De directe aanleiding is eigenlijk mijn reis naar Afrika. Toen ik terugkwam realiseerde ik me dat die ervaring een grote impact op me had en dat ik die wilde delen met anderen. Het is een nogal persoonlijke presentatie, maar misschien zijn anderen geholpen met die ervaring.

Het was een verblijf van 10 dagen in erg primitieve omstandigheden. Doel was je diepere bronnen aanboren, de bewustwording hiervan, en de verbondenheid met de natuur ervaren.

De band met de natuur is erg belangrijk. In de natuur gebeuren altijd dingen, maar je moet jezelf er wel voor open stellen. Wij hechten te erg aan onze georganiseerde maatschappij.

De synchroniteit is ook belangrijk: een groep van gelijkgestemden creëren die vertrouwen hebben in de eigen bronnen en ervaringen.

3. Wat wilt u dat er bij de mensen blijft hangen na uw presentatie; wat is uw boodschap?

Als manager heb je alleen jezelf als instrument. Dat wat jij bent bepaalt hoe je gerespecteerd en geaccepteerd wordt. Zaak dus om jezelf goed te kennen, om jezelf bewust te zijn van wat je doet en hoe je jezelf kunt inzetten en waaróm je het doet.

4. Hoe staat het met uw netwerk(en)?

Goed. Ik geloof in netwerken en heb er dus veel. Ik geloof in de verbinding met mensen en het zoeken naar synchroniteit. Samen kun je meer.

5. Wat is uw belangrijkste netwerk?

Familie en vrienden zijn mijn belangrijkste netwerk. Zij vormen mijn fundament. Zonder hen zou ik dit werk niet kunnen doen.

6. Wat is uw grootste passie naast het onderwijs?

De natuur in al zijn vormen. Het gaat om de beleving: om te voelen wat het met je doet. Ik fiets en wandel graag in de natuur en ik reis graag. Ben b.v. gaan whale-watching.

7. Met wie zou u het liefst een goed gesprek willen voeren?

Met zoveel mensen. Maar als ik een keuze moet maken: Gandhi. Dat is een echte held van deze maatschappij. Ik zou met hem willen praten over zijn leven. Hoe hij in staat is geweest boven zichzelf uit te stijgen. Mandela is ook zo’n held.

8. Met wie zou u een dagje willen ruilen?

Met Plasterk, wel 4 jaar! Om het beter te doen: de manier waarop het onderwijs gefaciliteerd/ geholpen wordt om het werk te doen.

9. Wat wilt u nog meer kwijt?

Een hartenkreet: besef hoeveel je van anderen kunt leren en sta daarvoor open.

10. Netwerktip voor deelnemers

Ben voor niemand bang en vraag of je erbij mag horen!

Een reactie posten

<< Startpagina


vraag info over deze reis
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called Netwerken. Make your own badge here.